Aamupalabagelin jälkeen klo 9 lähdimme ajamaan 10 minuuttia Wailuaan Huleilio Streetille. Meillä oli sovittu tapaaminen iäkkään kumu/hawaiimuusikko Nathan Kalaman kanssa. Nathanin kotona meitä odotti Nathanin lisäksi pari mummoa. Meidät otettiin lämpimästi vatsaa ja saimme leit kaulaan poskisuukoin. Alohatunnelma vallitsi talossa. Lisää alohamummoja tuli sisään. Nathan antoi meille tämän päivän tanssin lyriikat. My Honohono Orchid oli Nathanin säveltämä ja sanoittama. Se kertoi ystävän tapaamisesta, jota ei ole pitkään aikaan nähnyt. Lyriikoihin oli valmiiksi kirjoitettu askeleet. Me ja viisi alohamummoa opettelimme tanssin Nathanin opastamana. 92-vuotias Alice jutteli sillä aikaa Antin kanssa. Hän ei enää tanssinut.

Nathanin luona

Nathanin luona

Hikisten treenien jälkeen oli hyvä ryhtyä syömään. Alohamummot järjestivät nopeasti kaksi pöytää ja tuolit olohuoneeseen (niin nopeasti, ettemme ehtineet auttaa). Keittiöstä saimme hakea buffetin tapaan tomaattisipulisalaattia, lasagnea, nuudelia kasviksilla, riisiä, leivitettyjä katkarapuja, kalaa ja erilaisia dippejä. Ruoka oli hyvää, ruokahaluni oli vain hiukan poissa. Huolimatta siitä, että seitsemän alohamummoa ja Nathan olivat todella sydämellisiä, minua jännitti niin isossa vieraassa porukassa.

Nathanin ja alohamummojen kestitseminä

Nathanin ja alohamummojen kestitseminä

Kun alohamummot olivat lähteneet, oli vuorossa genealogy. Sukupuulla on suuri merkitys Hawaiin kulttuurissa. Oman suvun ja juurien tunteminen on tärkeää ja edellytyksenä itsensä tuntemiselle. Me olemme esi-isiemme edustajia ja meidän on käyttäydyttävä sen mukaisella tavalla ja heitä kunnioittavasti. Nathan toki ymmärsi, että monet ovat käyneet läpi vaikeita asioita liittyen omiin juuriin eikä omien esi-isien kunnioitus ole aina helppoa. Nathan on itse kristitystä perheestä eikä hänen isänsä hyväksynyt minkäänlaista havaijilaisuutta. Yliopistossa Nathan sai tilaisuuden oppia myös hawaiilaisista juuristaan. Hänellä on sekä kristillinen että Hawaiin mytologiaan liittyvä maailmankatsomus ja hän pystyy elämään tasapainossa niiden molempien kanssa. Toki se tuo välillä haasteita elämään.

Vietimme lopun päivän meidän lähirannalla, Kalapaki Beachillä. Siellä oli myös Kirsin kehuma Duke’s-ravintola. Söimme siellä nachot välipalaksi. Kalapakin vieressä oli myös pieni ostoskuja. Crazy Shirt on havaijilainen paitaketju, josta löytyi paljon kivoja hawaii-tyylisiä paitoja. Vietimme rauhallisen koti-illan ja kävimme iltauinnilla hotellin altaassa.

Kalapaki

Kalapaki

042 Kalapaki Beach

Weather Station, huomaa kookos.

Weather Station, huomaa kookos.

Heidin ja Natan laavadrinkin Dukesissa.

Heidin ja Natan laavadrinkin Dukesissa.

Kalapaki

Kalapaki

Share: