Aamulla gekkomme löytyi keittiön lattialta. Hän oli yön aikana kuollut. Hautasimme hänet pahvipurkissa roskiin.Aamiaisen jälkeen kävelimme omaan rantaan, josta laguuniretkemme pian alkaisi. Meidän lisäksi katolliseen veneeseen tulivat nelihenkinen perhe ja kaksi nuorta naista retkioppaamme lisäksi. Ensimmäiseen etappiin ei tarvinnut montaa minuuttia veneillä. Pysähdyimme hyvin matalaan osaan laguunia uintimatkan päähän rannasta. Jalat ylettyivät siinä kohtaa hiekkaiseen pohjaan, joten pystyimme ottamaan Milankin mukaan veteen. Alueella uiskenteli erittäin tuttavallisia piikkirauskuja. Niitä sai silittää ja ne jopa tulivat välillä hipaisemaan meitä oma-aloitteisesti. Paikalla oli myös muutama riuttahai ja pikkuparvia kaloja. Vuorotellen snorklattiin ja pidettiin Milaa lillumassa laguunissa. Tosi hienoa, että pystyimme olemaan laguunissa yhtä aikaa ja aikaa molempien snorklailulle oli tarpeeksi. Oli niin kaunista pinnan ylä- ja alapuolella.

Jatkoimme vähän matkaa hiukan syvempään laguunin kohtaan. Olimme Opunohu bayn edustalla. 1700-luvulla saarten väestö alkoi kääntyä kristinuskoon, jolloin tikipatsaat oli heitettävä epäjumalina mereen. Vuosisatojen aikana tikit ovat peittyneet meressä kasvillisuudella. Kunnianosoituksena laguuniin on laitettu uusia kiviin kaiverrettuja tikejä, joita pääsimme katsomaan. Niitä oli siellä kaikkiaan kahdeksan, mutta minä bongasin vain yhden ja Antti kolme.

Vedenalainen tiki

 

Jaaa… toinen

 

Mila pysyi veneessä tyytyväisenä kun sai mussuttaa keksiä. Veneilimme sekä Opunohu bayhin että Paopao bayhin (toiselta nimeltään Cook’s bay), Moorean kahteen isoon lahden poukamaan. Niitä erottaa toisistaan 899 m korkea Rotui-vuori, Moorean toiseksi korkein kohta. Opunohu bayssä viljellään paljon ananasta. Jokaisella saarella on oma nimikkohedelmänsä, jota viljellään erityisen paljon. Täällä se on ananas.

Opunohu Bay

 

Retkiopas selitti ranskaksi pitkät pätkät, englannin kielinen selostus oli paljon suppeampi. Mila flirttaili retkellä olevien naisten kanssa ja keksi piti hänet onneksi tyytyväisenä loppuun asti.

 

Share: